bevruchting
1. Waar komen de zaadcellen van de man de eicel van de vrouw tegen na de geslachtsgemeenschap?
De zaadcellen gaan op weg naar de baarmoeder en de eileiders. Na een geslachtsgemeenschap gaan de zaadcellen van een man als eerst langs een slijmprop die de baarmoedermond afsluit. Het laatste deel van je cyclus is zo taai en dik dat de zaadcellen er moeilijk doorheen kunnen. Tijdens de dagen van de eiersprong wordt het slijm dunner en kunnen ze er makkelijker langs. Vrouwen die hun cyclus goed kennen kunnen dit merken aan de gladde vaginale afscheiding. Veel zaadcellen sterven in de baarmoeder alleen de sterkste overleven de reis. Deze zaadcellen doen er 12 tot 24 uur om de eileiders te bereiken terwijl de de eerste er al binnen een uur zijn. Maar een paar duizend eicellen komen in de eiersprong. Dat is heel weinig omdat een man er wel een paar miljoenen aan maakt. Zaadcellen die in de buurt komt tijdens de eiersprong hebben de meeste kans om de eicel te bevruchten.
2. Wat is een bevruchting?
Bevruchting is het moment wanneer de zaadcel de eicel bevrucht. Er komen ongeveer honderd zaadcellen in de directe omgeving van een de eicel. Daar zal maar 1 zaadcel de eicel doorboren. Uiteindelijk zullen beide celkernen versmelten. Dit is de bevruchting dit heet ook wel de conceptie. De bevruchte eicel wordt zygote genoemd. De zygote heeft alle informatie om uit te kunnen groeien tot baby. De helft van de genen komt van de moeder en de andere helft van de vader. De zygote wordt via enkele dagen naar de baarmoeder vervoert. Tijdens deze reis zullen de cellen zich vermenigvuldigen. Aangekomen in de baarmoeder zal deze zich in de baarmoederwand te vestigen.

Figuur 10 : Hier zie je wat een bevruchting is.
3. Wat is een innesteling?
Als een onderdeel van je cyclus is je baarmoeder zich aan het voorbereiden op een eventuele zwangerschap. Onder invloed van het hormoon oestrogeen en progesteron is je baarmoederwand dikker geworden en is de bevruchting klaar voor het voeden van de embryo( ongeboren mens). Door middel van een aantal cellen die zich in de baarmoederslijmvlies boren hecht het embryo zich aan de baarmoederwand. Wat hier allemaal gebeurt wordt de innesteling genoemd.
4. Hoe kan een vrouw zeker weten dat ze zwanger is?
Veel vrouwen vragen zich af of ze zwanger zijn of niet. Hoe kom je erachter? Er is eigenlijk maar een echte manier om het zeker te weten dat is de zwangerschapstest of je gaat naar de verloskundige praktijk. Als je de zwangerschapstest gebruikt doe je het op de volgende manieren. Lees eerst de gebruiksaanwijzingen. Dat kan je een heleboel tijd besparen. Vang wat urine op op en laat het er daar ongeveer 10 seconden in zitten. Je kan ook direct over de zwangerschapstest heen plassen alleen dat is iets moeilijker dan dit. Als je het in een bekertje doet leg je de test plat neer en wacht het aantal minuten dat erop staat. De meeste zwangerschapstesten hebben 2 vensters. In het ene venster verschijnt een controle ( lijntje of stipje) dit betekent dat je de test goed hebt gedaan. Verschijnt er in het 2e venster ook iets ( een lijntje stipje of plusje ) dat betekent dat je test positief is en dat je positief bent. Zie je een vaag streepje? Dat betekent niet dat je half zwanger bent want dat bestaat niet. Als je een vaag streepje ziet dan ben je ook zwanger. Het kan zijn dat je de zwangerschapstest te vroeg hebt gedaan en dat hij de eerste keer negatief aangeeft. Probeer na een paar dagen nog een keer.

Figuur 11 : Hier zie je een paar zwangerschapstesten.
5. Wat gebeurt er met met een innesteling van een bevruchte eicel wanneer je lichaam zwangerschapshormonen aanmaakt?
Een innesteling kan samen gaan met een beetje bloedverlies. Dit bloedverlies gebeurt door dat als hij zich in nestelt een bloedvaatje raakt. De bloeding ligt per vrouw verschil. Het bloedverlies is wel minder dan bij een menstruatie. De kleur kan helderrood, roze of bruin zijn. De bloeding komt vaker niet voor dan wel. Als deze wel voorkomt wordt hij vaak verward met de menstruatie. Als het wel wordt herkent dan is het de eerste symptoom van zwanger zijn. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de innesteling hebben gevoeld. Zij omschrijven dit als een krampachtig gevoel in de baarmoeder. Het is mogelijk om dit te voelen. Vrouwen die hun lichaamstemperatuur bij houden kunnen dan een lichte daling zien. Dit is te meten als je dit elke dag op het zelfde tijdstip meet.
6. Wat zijn soa's?
Een soa is een seksueel overdraagbare aandoening. Het is een infectie die je kunt oplopen tijdens het vrijen, zonder dat je er iets van merkt. Als jij een soa hebt kun je die ook weer over geven aan een ander. Veel soa's zijn makkelijk te genezen. Zorg ervoor dat je er op tijd bij bent. Soa's worden meestal veroorzaakt door een bacterie of een virus. Soms is een ander beestje de oorzaak bijvoorbeeld een parasiet.
Bacteriële soa's
- chlamydia
- gonorroe
- syfilis
Virus soa's
- genitale wratten
- herpes genitales
- hepatitis B
- hiv
Parasiet soa's
- trichomonas
- schaamluis
- schurft
Als je een soa hebt kun je last hebben van de volgende symptomen.
- Afscheiding of pus uit de vagina penis of anus. De afscheiding kan waterig, melkachtig of groenig van kleur of anders ruiken.
- Branderig gevoel, irritatie, pijn bij of na het plassen of kleine beetjes plassen.
- Zweertjes, wratjes blaasjes op de penis, vagina, anus of mond
- Jeuk in de schaamhaar, aan de eikel, schaamlippen of anus.
- Gezwollen klieren in de liezen.
- Pijn in 1 of beide bijballen.
- Pijn in de onderbuik
- Pijn bij het vrijen, onregelmatig bloedverlies, bijvoorbeeld na het vrijen of tussen 2 menstruatie's

Figuur 12 : Is een plaatje over de soa.
7. Wat zijn voorbehoedsmiddelen?
Een voorbehoedsmiddel is een middel om ervoor te zorgen dat je geen soa krijgen of niet zwanger kan raken. Het is belangrijk dat jonge kinderen weten hoe ze veilig moeten vrijen en hoe ze daar zelf voor kunnen zorgen. Hier zijn ook een paar voorbeelden en waarom dat helpt.
- Om je kind te beschermen tegen zwanger raken kun je het best de condoom en de pil gebruiken. De pil slik je per dag 1 en als je er elke dag 1 slikt wordt je niet zwanger. Met het condoom gaat best wel vaak wat fout. Het kan scheuren klappen of afglijden. Als een meisje dan ook nog de pil gebruikt is de kans extra klein dat ze zwanger wordt.
- Het spiraaltje is een soort ankertje van 24 tot 36 mm lang dat in de baarmoeder wordt geplaatst om zwangerschap te voorkomen. Er zitten twee draadjes aan vast die uit de baarmoedermond hangen. Deze draadjes zijn nodig om het spiraaltje later weer te kunnen verwijderen.
- De hormoonring Is een flexibele ring met de hormonen oestrogeen en progesteron er in. De ring wordt in de vagina aangebracht en en kan 3 weken blijven zitten. De hormonen zorgen ervoor dat je niet zwanger kan raken.
- Het hormoonstaafje is een klein staafje van een paar centimeters dat wordt aangebracht onder de huid van de arm.
- De prikpil is een injectie dat ervoor zorgt dat je 3 maanden niet zwanger kan raken.

Figuur 13: Hier zie je een paar voorbehoedsmiddelen.
8. Welke voorbehoedsmiddel beschermt tegen een soa
Een soa kan je vermijden met een condoom. Dat is het enige om een soa te vermijden. Om de kans iets minder te maken doe je door je geslachtsdeel te wassen zonder zeep. Als je ze wast met zeep kunnen je slijmvliezen geïrriteerd raken en dunner worden. Beschadige slijmvliezen kunnen je kwetsbaarheid vergroten voor een soa.

Figuur 14 : Hier zie je een paar condooms.
9. Hoe zorgt een sterilisatie er voor dat een vrouw niet zwanger kan raken.
Een sterilisatie is een chirurgische ingreep waarbij de vrouw onvruchtbaar wordt gemaakt. In Nederland is Bij 40 procent van de mensen die getrouwd zijn een van die 2 gesteriliseerd meestal de man. Bij een sterilisatie worden de eileiders van een vrouw ondoorgankelijk gemaakt. De eicel en de zaadcel kunnen hier door niet bij elkaar komen. Er kan dus ook geen bevruchting plaats vinden. De eileiders kunnen op verschillende manieren ondoorgankelijk gemaakt. De eileiders kunnen worden doorgebrand, er kan een clip of ring worden opgezet of ze kunnen worden opgevuld met siliconen. De laatste behandeling wordt het avobloc genoemd. De overige behandelingen worden lokale of gehele narcose plaats meestal tijdens de dag behandeling. Er worden dan 2 kleine sneetjes gemaakt in de buik en via die openingetjes wordt u geopereerd. Na de operatie ben je direct onvruchtbaar. Sterilisatie van de man zorgt ervoor dat de man geen vrouw meer kan bevruchten. De man wordt daarmee dus onvruchtbaar en kan geen kinderen meer maken. Sperma bestaat uit zaadcellen en zaadvocht. Je zaadballen produceren de zaadcellen, waarna ze worden opgeslagen in je bijbal. Het zaadvocht wordt door je prostaat en zaadblaasjes geproduceerd. Wanneer je een orgasme krijgt, komen de zaadcellen met het zaadvocht via de zaadleiders en urinebuis naar buiten. De zaadcellen en het zaadvocht samen noem je sperma. Bij sterilisatie van de man - ook wel vasectomie genoemd - worden de zaadleiders onderbroken. Er kunnen dan geen zaadcellen meer uit de zaadballen in het sperma komen. De sterilisatie gebeurt in het ziekenhuis. De behandeling duurt ongeveer een half uur en je kunt daarna meteen weer naar huis. Onder verdoving wordt boven in de balzak een klein sneetje gemaakt. Van daaruit worden de zaadleiders opgespoord en doorgesneden. De uiteinden van de zaadleiders worden dichtgemaakt met hechtingen en soms ook dichtgebrand. De zaadcellen kunnen dan niet meer naar buiten.
Maak jouw eigen website met JouwWeb